Odpowiedzi na często zadawane pytania.

Na co pomaga miód?

Miód pszczeli oprócz cukrów prostych, które wzmacniają organizm zawiera wiele substancji biologiczne aktywnych, przez co działa korzystnie na metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczy. Stymuluje układ odpornościowy oraz wykazuje działanie antyseptyczne i detoksykacyjne. Zalecany jest do stosowania jako wartościowa odżywka oraz jako środek terapeutyczny w chorobach serca i układu krążenia, żołądka i dwunastnicy, płuc i dróg oddechowych, schorzeniach wątroby, chorobach wrzodowych i zatruciach organizmu. Czytaj więcej: Aktywność biologiczna i wartość odżywcza miodu...

Jaki rodzaj miodu jest najlepszy?

Wszystkie rodzaje miodu są dobre. Do zastosowań profilaktycznych jak również leczniczych można stosować wszystkie rodzaje miodu. Skład chemiczny poszczególnych gatunków miodu jest zróżnicowany w niewielkim stopniu. Pewne rodzaje miodu dzięki specyficznemu składowi chemicznemu są bardziej przydatne w terapii określonych schorzeń.

Czy miód dodawany do gorącej herbaty traci swoje właściwości?

Nie, nie traci wszystkich swoich właściwości. Wysoka temperatura powoduje obniżenie aktywności enzymów zawartych w miodzie. Okres aktywność enzymów w temperaturze 70oC wynosi dla diastazy 5,3 godziny, dla inwertazy 47 minut. Rozwiązaniem jest słodzenie ostudzonej herbaty, gdyż aktywność enzymów przy temperaturze 40oC znacznie się wydłuża i wynosi odpowiednio 31 i 9,4 dnia.

Co to jest krystalizacja miodu?

Krystalizacja to naturalny proces fizyczny, w którym przesycony roztwór cukrów przechodzi w fazę stałą. Proces nie powoduje zmiany właściwości chemicznych miodu, zmiana dotyczy tylko i wyłącznie stanu skupienia. Krystalizacja między innymi zależy od: rodzaju miodu, temperatury, zawartości wody, stosunku ilościowego glukozy do fruktozy. Wszystkie naturalne miody pszczele ulegają krystalizacji! Miód akacjowy (z robinii pseudoakacji) krystalizuje najdłużej, nawet po 1 roku. Miody wiosenne (miód z sadów, rzepakowy, z mniszka lekarskiego) krystalizują bardzo szybko, w ciągu kilku tygodni i tworzą strukturę drobnokrystaliczną. Miody letnie (lipowy, gryczany, wielokwiatowy) krystalizują w czasie od kilku tygodni do kilku miesięcy. Tworzą strukturę grubokrystaliczną (duże kryształy widoczne gołym okiem). W temperaturze pokojowej krystalizacja może doprowadzić do rozwarstwienia się miodu na część stałą na dole i płynną na górze. W niższych temperaturach (około 14oC) krystalizacja ma charakter równomierny.

Który miód jest lepszy: stały czy płynny?

Zarówno miód stały (krupiec) i płynny (patoka) powinien mieć identyczne własićwości chemiczne, ponieważ krystalizacja dotyczy tylko zmiany stanu skupienia. Proces dekrystalizacji (przejścia miodu stałego w płynny) powinien zachodzić z temperaturze 40-42oC. Zachowanie temperatury podczas tego procesu zapewnia minimalne straty właściwości miodu. W związku, z tym wybór formy zależy od indywidualnych preferencji konsumenta.

W jakich warunkach przechowywać miód?

Miód należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Optymalna temperatura do przechowywania miodu wynosi 10-14oC. Opakowanie powinno być szczelnie zamknięte, ponieważ miód przyjmuje zapachy z otoczenia i ma właściwości higroskopijne (chłonie wilgoć z powietrza), co może powodować fermentację.

Zobacz również:
Aktywność biologiczna i wartość odżywcza miodu...
Propolis i jego właściwości lecznicze...

 

 

  copryright by Bartnik Podlasia